Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga löften om jobb där försvaret lägger ner

Publicerat söndag 28 mars 2004 kl 17.02

Försvarsminister Leni Björklund har under helgen tagit emot en rad delegationer från orter med försvarsverksamhet runt om i landet som inför de stundande förbandsnedläggningarna vill tala om hur viktigt det är att försvaret finns kvar just hos dem.

– Vi har framfört det som vi tycker är våra starka argument för att Östersund och Jämtland ska vara en viktig del av det framtida försvaret av Sverige, sa Maggi Mikaelsson, landshövding i Jämtlands län.

Vad svarade hon på det?

– Hon lyssnade intresserat och jag tror att de tar till sig av våra argument.

Försvarsminister Leni Björklund har under helgen tagit emot delegationer från fjorton län som på det här sättet vill tala om varför just deras ställer är lämpligt att även i fortsättningen ha militär verksamhet. Några svar från försvarsministern fick de däremot inte, utan hon lyssnar bara.

Beslut tas i höst
Det är redan nu klart att ungefär en tredjedel av alla kvarvarande regementet och försvarsskolor kommer att läggas ner i samband med försvarsbeslutet som ska tas i höst.

Staten kan den här gången inte alls lova några ersättningsjobb till de orter där försvaret lägger ner, det enda som Leni Björklund kan lova är att ta hänsyn till arbetsmarknadspolitiska skäl när man väljer mellan två likvärdiga förband vilket av dem som ska läggas ner.

– Vi i regeringskansliet har sagt att även om nu försvarets behov är själva basen, ska vi också i avvägningarna ta hänsyn till ekonomi, näringspolitik, regionalpolitik och också miljöaspekter.

Sammanhållen garnison
Maggi Mikelsson förstår att försvarets pengar och verksamhet måste koncentreras till några orter, och att man inte kan bevara regenten av arbetsmarknadsskäl. Hon hoppas nu att regeringen kommer att tycka som hon nämligen att Östersund och Jämtland är så bra att försvaret får stanna kvar.

– Vår stora styrka är att vi har en sammanhållen garnison med flera olika försvarsgrenar, flera skolor, bra samverkan med Mitthögskolan idag, bra samverkan i länet som helhet, det genomsyrar även försvaret på orten och det är en styrka för försvaret som helhet.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".