Kina

Över ett tusen saknas efter jordskredet

Hoppet att hitta överlevande efter jordskredet i nordvästra Kina i lördags minskar för varje timma. Räddningsarbetare hör fortfarande livstecken, men tiden håller på att rinna ut och katastrofen är ett faktum. 700 personer har påträffats döda i jordskredet och över 1 000 människor saknas fortfarande.

– Förödelsen är total och stanken av död blir mer och mer påtaglig för varje dag i den heta luften, berättar nyhetsbyrån AFP:s reporter Marianne Barriaux, på plats i den drabbade Gansuprovinsen.

Åtminstone tre hela byar begravdes i vad som beskrivs som en "lavin av lera" i den bergrika provinsen i nordvästra Kina i lördags, detta efter dagar av kraftiga skyfall.

Drygt 1 100 personer har rapporterats saknade efter jordskredet. Över 7 000 militärer, poliser, brandmän, läkare och frivilliga arbetar nu med att söka efter överlevande.

Men trots att man i morse drog fram en 52-årig man som var vid liv ur lermassorna i morse, börjar hoppet sina, berättar Marianne Barriaux.

Räddningsarbetet försvåras också av att vägar ligger begravda i lera och att broar har förstörts, dessutom kan man inte använda helikoptrar för att det är för farligt att landa i leran.

Samtidigt väntas mer regn i veckan, vilket ökar risken för nya jordskred.

– Dessutom har en flod som flyter genom den drabbade regionen helt svämmat över, på vissa ställen syns bara toppen på gatlamporna, berättar Marianne Barriaux.

Kina har i år upplevt de värsta översvämningarna i landet på ett decennium, redan före katastrofen i Gansuprovinsen har 2100 dött, eller rapporterats saknade, på grund av översvämningar, uppger nyhetsbyrån AFP.

Sammanlagt har över tolv miljoner människor evakuerats från sina hem på olika håll i landet.

Anja Sahlberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista