Minkindustrin omsätter miljarder

En stor del av de svenska minkarna går på export, framför allt till Kina. Och affärerna går bra. Vid den senaste minkauktionen i Köpenhamn omsattes 2,5 miljarder kronor.

I början av september är det dags för ännu en minkauktion i Köpenhamn, på Kopenhagen Fur, världens största skinnauktion. Där säljs hundratusentals svenska minkar.

– Kina har tagit över helt som den stora marknaden för minkpälsar, Kina är just nu helt överlägset, säger Per Knudsen på Kopenhagen Fur.

Tidigare har Ryssland varit en het marknad, men samtidigt som ekonomin blivit sämre där har Kina tagit bit för bit av marknaden.

Och minkuppfödarna får riktigt bra betalt. På den senaste auktionen i Köpenhamn i början av sommaren handlades det för motsvarande 2,5 miljarder kronor. Det var rekordsiffror, och enligt Per Knudsen har priserna bara senaste året gått upp mer än 50 procent.

– Försäljningsmässigt varit ett fantastiskt år på grund av den goda marknadssituationen i Kina. Så den kinesiska marknaden understödjer pälsförsäljningen med god omsättning och bra priser, säger Per Knudesen.

Vid nästa minkauktion i början av september beräknas 400 000 svenska minkar säljas.

Totalt ska drygt 4,6 miljoner minkar auktioneras ut på auktionen som inleds den 10 september och sedan pågår en vecka.

Anders Forsberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista