Valförlust för Frankrikes regering

I Frankrike har vänstern haft stora framgångar i den avslutande omgången i lokalvalen. Resultatet innebär ett kraftigt bakslag för högerregeringen och för president Jacques Chirac. Efter valet tar vänstern ledningen i 20 av de 22 regionerna i Frankrike.

Fransmännen straffade den sittande högerregeringen för den höga arbetslösheten, olika sparpaket och en pensionsreform. Trots att det alltså inte handlade om ett nationellt val, uppfattar alla protesten som klar och tydlig mot regeringen.

Socialisterna fick tillsammans med kommunisterna och de gröna nästan 50 procent av rösterna, medan den regerande högerkoalitionen stannade på omkring 37 procent och Nationella Fronten kring 13 procent.

Vänstern tar ledningen i 20 av de 22 regionerna i Frankrike. Högern styrde tidigare i 14 regioner, men har bara 2 kvar i sin hand.

Förändringar i regeringen
Premiärminister Jean-Pierre Raffarin sa att regeringen måste ta intryck, men underströk att besparingarna fortsätter.

Raffarin sa inget om sin egen framtid, men många har spekulerat i hans avgång vid en kraftig förlust, vilket det alltså blev. Många förväntar sig att president Chirac åtminstone kommer att möblera om i regeringen.

Utbrett missnöje
Under lång tid har både strejker och demonstrationer gjort klart att missnöjet är utbrett. Den senaste tiden har det varit lärare, sjukhuspersonal och forskare, som marscherat upprörda över olika neddragningar.

– I Frankrike finns en tradition att rösta mot och inte för, säger Gèrard Gautin, som arbetar med idrottsfrågor i Lyon.

Socialisterna har länge slickat såren efter brakförlusten i presidentvalet för två år sedan och har anklagats för brist på visioner och blekt ledarskap, men efter segern nu har förmodligen deras hopp väckts om en möjlig revansch i presidentvalet 2007.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".