Minskat stöd för Bushs säkerhetspolitik

I USA visar en ny opinionsmätning att stödet för president Bushs säkerhetspolitik minskat kraftigt. Undersökningen, som publiceras i tidsskriften Newsweek, gjordes efter förra veckans förhör inför den så kallade 11septemberkommissionen, där Vita Husets före detta terroristexpert bland annat kritiserade Bushregeringens politik före och efter terrordåden 2001.

Det är fortfarande en majoritet av amerikanerna som enligt mätningen stöder presidentens säkerhetspolitik och åtgärder mot terrorism.

Det är en fråga där Bushsidan också räknar med att ha övertaget i debatterna med den demokratiske utmanaren John Kerry inför höstens presidentval.

Men stödet har minskat kraftigt, från 70 procent för två månader sedan, till 57 procent.

Terroristexpert kritiserade
Politiska kommentatorer understryker att det bara rör sig om en enda mätning, men är också snabba att påpeka att den gjordes efter förra veckans uppmärksammade förhör med 11septemberkommissionen, där Vita Husets mångårige terroistexpert Richard Clarke hårt kritiserade Bushregering för att inte ha tagit varningarna om planerade terrorattacker mot USA på tillräckligt stort allvar.

Under helgen fortsatte också det mycket infekterade ordkriget om just Clarke. Republikanska politiker anklagar honom bland annat för att ljugit under ed i förhören.

Ökad press på Rice
Pressen ökar samtidigt på Bushs säkerhetspolitiska rådgivare Condoleeza Rice att ställa upp i ett offentligt förhör under ed. Hittills har hon vägrat med motiveringen att det är en historisk tradition att rådgivare inte vittnar inför kongressen.

Men nu kritiserar även republikanska kongresspolitiker det beslutet. Christopher Shays är en av dem.

– Att inte ställa upp på kommissionens önskemål är bland det dummaste Vita Huset har gjort, det leder ju till misstankar att Bushregeringen har något att dölja, säger Shays.

Överskuggar diskussion
Men i en intervju i tv-programmet 60 minutes natten till måndag, upprepade Rice att hon inte tänker ändra sig.

Det tycks som det hetsiga ordkriget kommer att fortsätta och för närvarande överskuggar en mer seriös diskussion om anti-terrorpolitiken.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".