Apoteket medger lönediskriminering

Apoteket AB medger nu att ett tiotal apotekare med utländsk examen har lönediskriminerats. Hur stora skillnaderna är, vill inte Apotekets informationsdirektör Thony Björk uppge, men en tidigare genomgång Farmacevtförbundet gjort, visade att månadslönen kan skilja uppemot 4000 kr mellan några av dem med utländsk examen och de som har svensk apotekarexamern.

– Bland de 215 apotekare vi har med utländsk examen så har vi funnit ett tiotal fall där vi funnit löneskillnader relativt de svenska apotekarna som inte går att förklara med tjänsteår eller ålder så de måste vi titta närmare på, säger Thony Björk som är informationsdirektör på Apoteket AB.

Skiljer 4 000 i månaden
Apoteket har sammanlagt ungefär 600 anställda apotekare, varav 215 har utländsk examen.

Apoteket har gått igenom apotekarnas löner efter att Farmacevtförbundet påpekat att det kan skilja i snitt 4 000 kronor i månaden i lön mellan apotekare beroende på om de har svensk eller utländsk examen.

Thony Björk vill inte säga om Apoteket i sin genomgång kommit fram till samma resultat.

”Inte acceptabelt”
Enligt Farmacevtförbundet kan en förklaring till att vissa utlandsfödda apotekare tjänar mindre än svenskfödda vara att Apoteket inte räknat med arbetslivserfarenhet från utlandet, utan utgått från den tidpunkt apotekarna fått svensk legitimation.

Nu ska företaget och facket diskutera hur löneskillnaderna ska rättas till.

– Vi tittar nu på de tiotalet fall vi hittat och diskuterar dem tillsammans med de fackliga organisationerna för att se vad vi kan göra åt det. Kan vi slå fast att det handlar om diskriminering så ska det naturligtvis åtgärdas.

Är ni själva förvånade över det här?

– Lönediskriminering är aldrig acceptabelt, säger Thony Björk.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".