Fler och fler sparar i fonder

Intresset för att spara i fonder är fortsatt på historiskt höga nivåer. Nya siffror från Fondbolagens förening visar att det under årets första sju månader sattes in närmare 50 miljarder kronor i fonder.

– Det är väldigt mycket pengar. Sett till helår blev det ju över hundra miljarder förra året. Det har alltså fortsatt under de första sju månaderna i år att vara fortsatt stort intresse för fonder, säger Pia Nilsson, vd för Fondbolagens Förening.

Tittar man på fondsparandet i juli så har större delen, 4,7 av totalt 5,7 miljarder kronor, placerats i aktiefonder medan räntefonder och blandfonder var mindre populärt.

Bland aktiefonderna var det Globalfonder som ökade mest.

– Globalfonder erbjuder riskspridning så vill man bara ha någon enstaka fond är det bra att ha en globalfond för där får man riskspridningen både med placering och olika typer av företag och också olika delar av världen. Många kompletterar det med att också ha en del av sitt sparande i de här nya marknaderna för att få del i den tillväxt som sker där.

Att intresset för fondsparade är så pass stort just nu tror Pia Nilsson delvis beror på de låga räntorna. Men det var de stora börsrasen under finanskrisen som på allvar fick fondspararna att vakna till liv.

– Många bedömde det som att nu kan det inte falla mer och nu ska man nog vara med för att få del av den uppgång som kommer. Vi såg då att det är fler som sparar i fonder från och med 2009 än tidigare, säger Pia Nilsson.

Christina Zander

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista