Ökad produktion med färre anställda räddar företag

Många svenska företag ökar sin produktivitet genom att tillverka mer med hjälp av allt färre anställda. Ett exempel är Sandvik Coromant i Gimo i Uppland som tillverkar hårdmetallverktyg. Trots att produktionen har fördubblats på tio år har Sandvik Coromant gjort få nyanställningar.

– På en tioårsperiod, sen 1993, så har vi mer än fördubblat produktionsvolymen. Men vi har enbart anställt elva procent fler personer. Skulle vi inte ha rationaliserat så skulle vi ha varit 2700 anställda, idag är vi 1500, säger Kjell Söderhäll, platschef i Gimo.

Att producera mer med färre anställda är enda sättet att vara konkurrenskraftiga, menar Kjell Söderhäll.

Han är chef för den största tillverkningsfabriken inom verkstadskoncernen Sandviks dotterbolag Coromant, som ligger i Gimo.

Datorer tar över
Bolaget tillverkar hårdmetallverktyg som används till svarvning, fräsning och borrning i andra industrier. Ju bättre verktygen är ju mer kan Coromants kunder producera per anställd. På så sätt lever man av och på produktivitet, menar Kjell Söderhäll.

I produktionshallen ser man att robotar och datorer fått ta över en större del av jobbet i tillverkningen.

Framtidens industrijobb blir allt mer avancerade medan de enkla försvinner, säger Kjell Söderhäll.

– Investeringarna per person kommer att öka hela tiden. Vi måste se till att få medarbetare som kan utnyttja de här dyra investeringarna på ett effektivt och smart sätt, och på så vis konkurrera. Tyvärr så betyder det att de enkla jobben blir allt färre.

Stöd av facket
Från facket ser man också hur viktigt det är med att öka produktiviteten för jobbens skull, säger Yngve Gustavsson, klubbordförande för Metall på Gimoverken.

– Vi måste ligga långt fram när det gäller produktivitet ny teknik.

Finns det någon oro för att jobben ändå flyttas utomlands?

– Den oron finns ju alltid, men jag tror att de flesta känner till att ju mer avancerade jobb vi har, desto svårare är det att flytta dem.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".