Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höginkomsttagare kan styra sin skatt

Samtidigt som kritiken och försvaret av förmögenhetsskatten blossat har det kommit statistik som visar att skattebelastningen för personer som har tiotals miljoner i årsinkomst ofta är densamma som för dem som tjänar mellan 150 000 och 250 000 kronor om året.

För en person som huvudägaren i Hennes & Mauritz, Stefan Persson, som enligt den senaste deklarationen hade en sammanlagd total inkomst på 296 miljoner kronor försvann ungefär 35 procent i skatt.

Enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, som Ekot tagit del av, motsvarar det i procent vad en person som tjänar drygt 300 000 kronor också betalar i skatt.

I princip är det fortfarande så att den andel av inkomsten som går i skatt gradvis ökar med stigande inkomster, men bara upp till en viss punkt. Därefter sjunker skattebelastningen långsamt så att personer med extremt stora inkomster ofta får behålla en allt större andel av pengarna.

Enligt SCB:s sammanställning är beskattningen i de flesta fall hårdast för dem som har förvärvsinkomster mellan drygt en halv och ett par miljoner kronor om året.

Stefan Persson, som är en dem som tillhör det så kallade skattefrälset, klarar sig alltså undan från mycket skatt. Ett annat exempel är finansmannen Gustaf Douglas som med drygt 77 miljoner i inkomst bara betalade totalt 30 procent i skatt. Förklaringen är Douglas kunnat välja att ta ut endast 1 miljon i lön och 76 miljoner i kapitalinkomst och samtidigt sluppit undan med knappt 7 000 kronor i förmögenhetskatt.

Det visar än en gång att möjligheterna att styra vad skatten ska bli är stor för den här typen av personer. Det visar sig också när en huvudägare som Antonia Ax:son Johnson inom loppet av tre år drar ner sin deklarerade förmögenhet på ett antal hundra miljoner kronor till noll och därmellan får en kapitalinkomst på 740 miljoner kronor, betalar 31 procent i skatt för att sedan med en deklarerad inkomst på knapp 4 miljoner, procentuellt sett, blir en högskattebetalare.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".