Kina skärper tonen efter Taiwanvalet

Kina skärper tonen mot demokratirörelsen i Hongkong och beskriver efterspelet till valet i Taiwan som kaotiskt. Reaktionerna mot den politiska mångfalden i Hongkong och Taiwan visar att en liberalisering av enpartisystemet i Kina ser ut att vara alltmera avlägsen.

Det har funnits en klar förhoppning om att den begränsade demokrati som råder i Hongkong skulle inspirera de kinesiska makthavarna till att låta en gradvis politisk liberalisering också ske i Kina.

Det ser emellertid inte ut som om någon politisk vårvind sveper in över Kina från Hongkong och definitivt inte från Taiwan. Tvärtom.

Begränsat självstyre
Efter långvarigt brittiskt kolonialstyre återfick Folkrepubliken Kina makten över Hongkong 1997. Ett begränsat självstyre ger Hongkong en särställning.

En aktiv demokratirörelse har krävt att Hongkongs politiska ledare ska utses i direktval om tre år. Häromdagen kom antydningar från de politiska ledarna i Peking som pekar i en helt annan riktning.

Om några dagar samlas den kinesiska folkkongressens ständiga utskott för att ta ställning till hur Hongkong ska styras i en framtid och det lutar åt ett nej till direktval.

Krav på självstyre
Under det senaste året har Hongkongs befolkning aktiverats och genomfört flera stora demonstrationer med krav på ökat självstyre.

De kinesiska myndigheterna gick till reträtt förra sommaren när ett lagförslag som skulle stärka kommunistkinesernas makt möttes av omfattande protester.

Men som det nu visat sig kommer Kina uppenbarligen inte att låta reformivrarna i Hongkong få sin vilja igenom när det gäller direktvalskraven.

Inga helt fria val
Helt fria val är inget som vinner gehör i Peking, och därmed står det just nu helt klart att Kinas nya politiska ledare inte heller på hemmaplan har för avsikt att lätta på trycket. Trots att en ekonomisk liberalisering pågår i världens folkrikaste nation är fortfarande politisk demokratisering fula ord i Kina.

Det kaotiska efterspelet till valet i Taiwan har i Kina också använts som avskräckande exempel.

Demokrati kan vara bra i teorin, men i praktiken är det inte det bästa av system, hette det i en kommentar i statliga kinesiska medier när valutgången och anklagelserna om valfusk i det jämna presidentvalet i Taiwan analyserades.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista