Almog och hennes dotter Tsop och deras hund och get bakom ett av bosättningens stängsel.

Ingen oro för evakuering bland bosättare på Västbanken

Bosättare på Västbanken, som nu hotas av evakuering tror inte att de någonsin kommer att tvingas flytta. Den israeliska regeringen pekade i veckan ut sex judiska bosättningar på den ockuperade Västbanken som skall bort. Men de som bor där oroas inte. Ingen tycks tro på evakueringsplanerna.

– Vi tror inte på det här, därför tänker jag inte heller på det. Vi hört i 20 år att de skall evakuera oss, men jag tror inte på det, säger Almog i bosättningen Khomesh, mellan städerna Nablus och Jenin på Västbanken.

I Khomesh bor omkring 40 familjer. Det är alltså inte någon särskilt stor bosättning och den ligger lite avsides.

Underlätta rörligheten
Den israeliska regeringen planerar att evakuera Khomesh och ytterligare fem mindre och avlägset belägna bosättningar på Västbanken. Motivet är att underlätta rörligheten för palestinierna i området. Det långsiktiga målet är att försöka skapa fred. Men Almog tror inte på fred.

– Jag skulle ge bort vad som helst för att få en riktig fred. Men det blir ingen fred av det här, att vi flyttar härifrån, aldrig, säger Almog.

I två av de utpekade bosättningarna finns däremot en större beredskap att flytta. De här bosättningarna ligger helt nära staden Jenin och de utsätts ofta för attacker från palestinierna. Där finns flera familjer som gärna flyttar till tryggare platser.

Starten av evakueringarna oklar
När evakueringarna kan börja är oklart. Det gäller inte bara de sex bosättningarna på Västbanken utan också de flesta eller alla bosättningar i Gazaremsan.

Det kan bli redan i år, om det nu blir av. Men Almog tror att både hon och hennes lilla dotter Tsop har en strålande framtid i Khomesh.

– Jag önskar hon får växa upp här. Jag växte upp här. Det är det bästa stället på jorden, säger Almog.

Christer Fridén, Khomesh, Västbanken
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista