Tapio Hintikka

Telia-ordförande avgår efter missnöje i styrelsen

Telias styrelseordförande, Tapio Hintikka, avgick på måndagen efter drygt ett år på sin post. Styrelsearbetet har fungerat dåligt under en längre tid, enligt uppgifter till Ekot. Men det som fick Hintikka att avgå var att de svenska ledamöterna i styrelsen till slut förklarade att de inte längre hade förtroende för honom, säger Ekots källor.

Det har gnisslat sedan första stund i Telia Soneras styrelse. Hintikkas ledarstil kändes främmande, säger en källa. Han gillade inte att få mothugg utan ville att vi andra skulle lyssna på honom och ta de beslut han ville se.

Heta ordväxlingar
Kontroversiella frågor togs upp till behandling under sittande möte och när han fick kritik för att de andra ledamöterna inte fick tid på sig att ta ställning i frågorna blev ordväxlingarna ofta väldigt heta.

Bland annat blev det gräl om vilka ersättningar som företagets högsta chefer skulle ha.

De svenska ledamöterna ville inte gå med på det bonusprogram som Tapio Hintikka föreslog. Bonusprogrammet skulle kunna ge cheferna väldigt höga ersättningar, säger Ekots källor.

Ingen kulturkrock
Att det skulle handla om en kulturkrock mellan svenskt och finskt ledarskap tror dock inte Ekots källor. Samarbetet med de andra finska styrelseledamöterna har fungerat bra.

Istället menar de att Hintikkas oförmåga att acceptera andras åsikter och hans överrumplingstaktik i styrelsearbetet fick de svenska ledamöterna att förklara sitt misstroende mot honom.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".