Storsegraren i georgiska valet är inte nöjd

De första preliminära officiella valresultaten från parlamentsvalet i Georgien ger presidenten Micheil Saakhasjvilis parti över 76 procent av rösterna och en total dominans i parlamentet. Hittills har bara ett enda oppositionsparti lyckats ta sig in.

I georgiska statstelevisionen förklarade valets storsegrare president Micheil Saakhasjvili att han trots storslam inte är nöjd. Han hade gärna sett att goda oppositionspartier också fått några av de 150 platserna i parlamentet.

Valet är ett omval sedan valet i november i fjol ogiltigförklarades. Enligt valkommissionens första preliminära resultat har bara ett av partierna nått över sjuprocentspärren; företagare i det nya högerinriktade industrialistpartiet.

Arbetarpartiet har hittills bara fått fem procent och når inte över spärren. Partiledaren demonstrerade hela natten utanför valkommissionen och har nu utlyst en hungerstrejk i protest mot resultatet.

Inte seger i huvudstaden
Resultaten från autonoma Adzjarien har inte kommit än, men det ser ut som regionens ledare Aslan Abasjidzes parti förlorar mot presidentens i hela regionen, men behåller greppet om huvudstaden Batumi. I Batumi skyllde Abasjidze allt på USA och särskilt ambassadören i Tbilisi, Richard Miles.

Herr Miles har erkänt till mig att USA låg bakom rosornas revolution, sa Abasjidze i Batumi.

Han påstod också att Saakhasjvili ska invadera Adjzarien och att trupp samlats i Poti, något det inte finns bevis för - snarare är det risk för att fursten själv släpper lös sin milis om han inte kan behålla greppet om regionen.

Föga hopp om bättre liv
På marknaden i Batumi säljer fembarnsmamman Vardo blommor sedan 20 år. Hon har föga hopp om att valresultatet ska ge henne ett bättre liv.

Förr var det mycket bättre, nu har vi inte ens råd att betala för en bussbiljett, säger hon och ler så de tre guldtänderna i överkäken glittrar. Men leendet når inte ögonen, de förblir sorgsna och hon berättar att hon tjänar bara tillräckligt för att inte dö av hunger.

I huvudstaden Tbilisi är oron också stor för att konflikten mellan centralregeringen och Aslan Abasjidze i Adjzarien ska blomma upp igen. Därför har inte ens preliminära resultat offentliggjorts från regionen. Men valkommissionen har redan rapporterat att grava övergrepp förekommit i vallokalerna där.

Maria Persson Löfgren, Tbilisi
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".