Kommunalråd frias för bomässan i Malmö

Malmös socialdemokratiska kommunalråd och Kommunförbundets ordförande, Ilmar Reepalu, som har åtalats för misstänkt bokföringsbrott i samband med den omtalade bomässan Bo01 i Malmö, friades av hovrätten i Malmö på måndagen.

Det här är ett rättsfall som kommit att handla mer om politik än juridik. Det började med att utredningen drog ut på tiden och åtalet mot Malmös kommunalråd kom under förra valrörelsen. Det var en händelse som såg ut som en tanke, menar Ilmar Reepalu.

Inga pengar försvunna
Enligt åklagaren har bokföringsbrottet i bolaget för den omtalade bomässan Bo01 i Malmö bestått i att tillgångar och transaktioner inte har bokförts på ett korrekt sätt.

Det har alltså inte handlat om att pengar har försvunnit och åklagaren kallade det misstänkta bokföringsbrottet för slarv, men det som först kallades slarv och oaktsamhet blev snabbt politik och krav på Ilmar Reepalus avgång.

Anklagelser om vidlyftig representation och fuskbyggen hjälpte inte till.

Trots att Ilmar Reepalu, tillsammans med fyra andra personer i den gamla bomässans styrelse, blev helt friade av tingsrätten valde åklagaren att driva ärendet vidare till hovrätten.

Tidigare chefer fälls
Hovrätten friar nu Ilmar Reepalu och två andra personer i styrelsen men ändrar tingsrättens friande dom på två punkter och dömer den tidigare vd:n Tommy Hedlund och ekonomichefen Carl-Ove Helgertz till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott.

Ilmar Reepalu är glad över den friande domen men han är upprörd över att han överhuvudtaget blev åtalad:

– Några månader före valet blir jag som ledande politiker i Malmö åtalad av åklagaren samtidigt sker ingen rättegång före valet så att man kan bli rentvådd utan rättegången kommer först ett halvår efter valet. Det är klart att det har känts väldigt olustigt när man ser att en process på det här sättet, av slump eller vad det nu kan vara, tajmas in så att den maximalt kan skada mig politiskt eller skada politiken, säger Ilmar Reepalu.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".