Tiggare vid Sergels torg i Stockholm. Foto: Lars Pehrson/Scanpix. (Arkivbild)

Internationella tiggarligor tjänar miljoner

Det finns tiggare i Europas alla storstäder, också i Sverige. Uppskattningsvis arbetar omkring 100 tiggare på gatorna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Bakom tiggarna finns ofta välorganiserade ligor som drar in minst en miljon i veckan, det skriver tidningen Metro.

Genom ett europeiskt samarbete med bland annat Rumänien, Danmark och Sverige har gränspolisen i Stockholm fått fyra personer fällda för människohandel de senaste åren. De samlade bevis genom telefonavlyssning och husrannsakan.

– Tidigare fokuserade vi på tiggarna. Nu försöker vi spåra personerna bakom tiggeriet, säger Peter Grannars, gruppchef på gränspolisens utredningsgrupp i Stockholm till Metro.

Enligt tidningen kan en tiggare dra in flera tusen kronor om dagen. Och i Rumänien köper och säljer de kriminella ligorna handikappade, eftersom de anses dra in mer pengar, skriver Metro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista