Beslut dras tillbaka efter fartygskollision

Efter fartygskollisionen med Stena Nautica drar Sjöfartsverket tillbaka alla gamla beslut om vattentäta dörrar som får vara öppna under resa. Det gäller enbart beslut som fattats vid Sjöfartsinspektionens lokala kontor, inte vid huvudkontoret.

Bakgrunden är att Statens haverikommission har kommit fram till att flera vattentäta dörrar var öppna på Stena Nautica vid kollisionen med lastfartyget Joanna i februari.

– Sådana beslut kan ha fattas lokalt och de kan möjligen ha fattats på lite olika grunder. För att säkerställa att det inte finns några gamla beslut - det här kan ju sträcka sig långt tillbaka i tiden - så har det här brevet gått ut, så vi har kontroll över alla de tillstånd som vi har gett att hålla vattentäta dörrar öppna, säger Mikael Huss som är chef för den fartygstekniska enheten vid Sjöfartsverket.

Drabbar tio rederier
Totalt är det tio rederier med passagerartrafik som får alla beslut som fattats vid Sjöfartsverkets lokala kontor ute i landet före den sista juli 2002, helt upphävda genom brevet som skickats ut. Rederierna får istället komma in med nya ansökningar om vattentäta dörrar.

Efter den sista juli 2002 samordnades nämligen besluten om vilka dörrar som skulle få vara öppna under gång. Orsaken är att bedömningen av till exempel stabilitet vid en kollision ska vara densamma över hela landet.

Högst prekärt
Statens haverikommission som utreder kollisionen mellan Stena Nautica och lastfartyget Joanna, har hittills funnit det bevisat att tre vattentäta dörrar var öppna på Stena Nautica. Det gjorde att vattnet obehindrat strömmade in i fyra utrymmen, bland annat maskinrummet.

Mikael Huss är kritisk.

– I historien med Stena Nautica så är det naturligtvis ju högst obehagligt och prekärt, därför att om det är så att fyra rum vattenfylls vid en skada, som det verkar vara vid haverikommissionens konstaterande, så ligger man farligt nära en kapsejsning eller sjunkning av fartyget, helt uppenbart, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".