Tapio Hintikka

Telia Soneras styrelseordförande avgår

Telia Soneras styrelseordförande, Tapio Hintikka, avgick på måndagen efter att majoriteten av styrelseledamöterna förklarat sitt misstroende mot honom. Hans ledarstil var alldeles för auktoritär och nu var det nog, säger vice ordföranden Carl Bennet.

– Vi hade olika sätt att se på saker. Det var allt från värderingar av ersättningsnivåer till större omfattande affärsfrågor. Men det var framför allt sättet som styrelsearbetet bedrevs på som var det som orsakade att vi inte kunde jobba vidare, säger Carl Bennet.

Ledarstilen accepterades inte
Tapio Hintikkas ledarstil har retat i alla fall de svenska ledamöterna i Telia Soneras styrelse under lång tid och i helgen fick de nog och förklarade sitt misstroende mot honom.

Enligt flera styrelseledamöter, som Ekot talat med, handlar det främst om att Hintikka inte ville lyssna på de andra ledamöternas synpunkter och att han under ”kuppartade” former snabbt försökte driva fram beslut i kontroversiella frågor.

Bland annat ville Hintikka ändra företagets bonusprogram så att de högsta cheferna skulle kunna få mycket högre bonus om de nådde de uppsatta målen. Något som de svenska ledamöterna motsatte sig.

Avvisar kritiken
Men den version av verkligheten som de svenska styrelseledamöterna ger stämmer dåligt med Tapio Hintikkas version av hur styrelsearbetet fungerat.

Till Finska nyhetsbyrån säger Hintikka att det pågått en politisk strid i styrelsen om vilka som skall föreslås som nya styrelseledamöter vid bolagsstämman om en månad. Hintikka hävdar också att striden stått mellan svenskar och finländare.

Det är inget som vice ordföranden Carl Bennet, säger sig känna till.

– Det här är en personfråga. Den som kommer att föreslås till ny ordförande kommer med all säkerhet bli en finländare så jag anser inte att det är en nationsfråga, säger Carl Bennet.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".