Beslut om förmögenhetsskatt dröjer

På måndagen överlämnades Egendomsskattekommitténs förslag till finansminister Bosse Ringholm. Men han avvisar direkt ett av de tyngre förslagen i utredningen, om att en sänkning av förmögenhetsskatten skulle finansieras med skattehöjningar för löntagarna.

– För det första så tycker jag att det är viktigt att principen är den att om man ska göra en sänkning eller omläggning av förmögenhetsskatten så att man sänker den, så ska den betalas av den som gynnas av en sänkning av skatten, säger Bosse Ringholm.

Föreslår högre skatter
Egendomsskattekommittén föreslår att hälften av alla som idag betalar förmögenhetsskatt ska slippa betala. För att ta igen det som förloras i skatteinkomster föreslås bland annat högre skatter för vanliga löntagare.

Finansministern vill helst sänka inkomstskatterna. Och han säger att det kan dröja med besked, om det överhuvudtaget blir någon sänkning av förmögenhetsskatten.

Tak för förmögenhetsskatt
Bosse Ringholm framhåller ett förslag som utredningen tittat på och som tar bort undantaget för förmögenhetsskatt från enskilda storägare i företag som till exempel Stefan Persson i Hennes & Mauritz.

– En modell som utredningen har tittat på men inte stannat vid, men som jag tycker att man också kan fundera på, det är om man tar bort det här undantaget för de så kallade miljardärerna och låter alla betala förmögenhetsskatt och istället kanske inför någon form av tak, på samma sätt som vi har tak på fastighetsskatten på de här fem procenten.

Moderaterna avvisar förslaget
Moderaterna avvisar Egendomsskattekommitténs förslag. Michael Odenberg är partiets gruppledare i riksdagen och har suttit med i utredningen.

– Vi behöver ta bort förmögenhetsskatten därför att den drar investeringar till fel saker och den driver kapital ur landet och blir därmed ett hot mot tillväxten, säger Michael Odenberg.

Avgörande är hur regeringen och samarbetspartierna kommer överens i frågan.

Varken miljöpartiets Yvonne Ruwaida eller vänsterpartiets Lars Bäckström tror att frågan avgörs i de pågående budgetförhandlingarna.

– Jag har inte hört något av de tre samverkande partierna som har sagt att det just nu är aktuellt med en slopad förmögenhetsskatt, säger Lars Bäckström.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista