Förtroendekris inom polisen efter brottsmisstankar

Styrelsen för polisen i Stockholms län informerades på måndagen om brottsutredningen mot den kriminalkommissarie som sedan i fredags sitter häktad misstänkt för grovt narkotikabrott. Ordföranden i polisstyrelsen, moderaten Kristina Axén-Olin säger att förtroendet för polisen är i fara.

– Ja det är naturligtvis en förtroendekris både hos allmänheten men även för alla anställda i polismyndigheten. Därför har jag nu då också sagt att med anledning av vad som nu framkommer, så kommer vi att diskutera om det är några principiella beslut som man kan fatta eller ta lärdom av, så att de inte kan hända igen, men visst är det otroligt tråkigt, säger Kristina Axén-Olin.

Misstankar om flera brott
Polisstyrelsen informerades i eftermiddags om vad som händer i brottsutredningen mot en av kriminalkommissarierna vid länskriminalen i Stockholm.

Den häktade kriminalkommissarien misstänks för grovt narkotikabrott.

Han har också sysslat med fastighetsaffärer och han har ordnat fram förstahandskontrakt för attraktiva lägenheter i Stockholm till andra poliser, bland annat till sin chef, chefen för Länskriminalen, Leif Jennekvist.

Förtroende trots allt
Kristina Axén-Olin hoppas fortfarande på att misstankarna mot kriminalkommissarien ska visa sig vara felaktiga och som högsta politiskt ansvarig för stockholmspolisen litar hon på sin myndighet.

– Polismyndigheten i Stockholm tycker jag fortfarande gör ett fantastiskt jobb och de allra allra flesta här har ett väldigt hedersamt leverne, men sedan är det är klart att det finns väl alltid de som inte kan skilja på vad som är rätt och fel, men det är klart att det är tråkigt, säger Kristina Axén-Olin.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".