Staffan Hellgren, präst och direktor på Stadsmissionen i Stockholm

Stadsmissionens chef avgår efter lägenhetsaffär

Efter SVT-programmet Uppdrag Gransknings avslöjande om missförhållanden kring lägenheter ägda av Stockholms Stadsmission, får nu direktor Staffan Hellgren lämna sin post. Det beslutade styrelsen på måndagen.

Stockholms Stadsmission som bedriver hjälpverksamhet för hemlösa och andra utsatta i Stockholm, får ibland ta emot lägenheter i gåva, bland annat genom testamente. En sådan lägenhet såldes till en anhörig till en dåvarande anställd, utan offentlig budgivning.

När Staffan Hellgren själv anställdes som direktor hyrde han en lägenhet i en av Stadsmissionens fastigheter. Lägenheten renoverades, men hyran förblev oförändrad. Senare övertog anhöriga till Staffan Hellgren hyreskontraktet.

Penninggåvorna har minskat
Efter Uppdrags Gransknings avslöjande har penninggåvorna till Stockholms Stadsmission blivit mindre än vanligt, och nu har ledningen och Staffan Hellgren enats om att han ska sluta, säger ordförande Antonia Ax:son Johnson.

– Staffan Hellgren och vi har kommit överens om att det för Stadsmissionens bästa är bra med en nystart och en ny ledning. Det handlar om förtroende och om att återskapa en klar och tydlig riktning. Det är det som ligger bakom det här skiftet, säger hon.

Den interna granskning som Stadsmissionens ledning lät göra, visade att av 21 bostadsförsäljningar under de senaste tio åren, såldes två utan offentlig budgivning.

”Borde ha förstått att det var olämpligt”
– Ledningen borde ha förstått att det var fel att frångå den praxis som vi de senaste tio åren har haft när det gäller att sälja lägenheter med offentlig budgivning och att det var särskilt känsligt eftersom lägenheten såldes till en anhörig till en före detta vice chef. Det var olämpligt, säger Antonia Ax:on Jonson.

Staffan Hellgren själv hoppas att hans avgång ger arbetsro till Stadsmissionen.

– Ja, för mig är detta historia nu och vi har ändrat på vår policy. Nu handlar det mera om framtiden och då är det viktigt att jag kliver av för att organisationen ska få möjlighet att arbeta i lugn och ro, säger Staffan Hellgren.

Ny direktor blir Marika Markovitz, präst från Farsta.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Patrik Peter, P4 Efter 3
patrik.peter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".