Ljussättning metod för säkrare vägar

Med hjälp av belysta skogspartier, broar och klippor längs mörka monotona vägar hoppas Vägverket kunna hindra bilister från att somna. Ett försök på E4:an genom Småland anses så lyckat att metoden nu ska användas på fler håll.

– Vi tror ju att det kan ha stor betydelse. Om vi tar E4:an där vi gjort ljussättningsförsöket på som exempel. Där är ju en lång sträcka som många kör nattetid. Det är en monoton skogsmiljö med få punkter att orientera sig efter och då behöver man ett avbrott i körningen, att det händer någonting, för att skärpa sinnena, säger Peter Hermansson, landskapsarkitekt inom Vägverkets sydöstra region. 

Belysning bryter monotonin
Moderna vägar genom täta skogar kan vara riktiga sömnpiller i mörkret. Botemedlet kan vara belysning som får bilistens uppmärksamhet vilket gör det lättare att hålla sig vaken. 

Ett försök på E4:an mellan Jönköping och Värnamo under ett par års tid med till exempel belysta broar och skogsdungar har fått gott betyg av de nattpendlare som tillfrågats. 

Magnus Abrahamsson åker sträckan varje dag. 

– Det är en bra idé att det händer någonting utmed vägarna, säger han. 

Försöken fortsätter
Vägverket ska nu gå vidare med fler ljussatta punkter längs E4:an söderut men man tittar också på andra vägsträckor. Riksväg 29 mellan Karlshamn och Tingsryd är en av de platser där man tagit hjälp av konstnärer för att skapa oväntade avbrott på en lång skogssträcka. 

– Resultatet är så positivt så att vi kommer att fortsätta med det här, säger Peter Hermansson på Vägverket. 

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".