VALET 2010

Folkpartiet vill ha ungdomsdomstolar

Att bekämpa brottslighet bland ungdomar är den viktigaste rättspolitiska frågan just nu enligt Folkpartiet. Därför föreslår man att särskilda ungdomsdomstolar ska inrättas som jobbar snabbare än vanliga domstolar. Det sade partiets rättspolitiska talesperson Johan Pehrson när han i dag presenterade vilka frågor på det här området som Folkpartiet vill lyfta i valrörelsen.

– Unga människors liv utvecklas väldigt snabbt, och det är väldigt centralt att de får en tidig och tydlig reaktion när de begår brott. Då är ungdomsdomstolar ett sätt att garantera detta tror vi. Dessutom ska de möta personer som är särskilt lämpade, och man ser också till att man får en sådan ordning att om den unge avviker från den påföljd som pågår, till exempel ungdomstjänst eller ungdomsvård, så ska man snabbt kunna ställas inför domstolen igen, säger Folkpartiets rättspolitiska talesperson Johan Pehrson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista