Annan avskedar FN:s säkerhetschef

FN:s generalsekreterare Kofi Annan har beslutat att avskeda världsorganisationens säkerhetschef. Den unika åtgärden är ett resultat av utredningen om vilka som var ansvariga för de misslyckade säkerhetsarrangemangen kring FN:s kontor i Bagdad, där ett terrorattentat i augusti krävde fler än 20 människoliv och ledde till att FN lämnade landet.

I en mycket skarp rapport konstaterar en grupp, som utrett terrorattentatet, att världsorganisationen själv bär ansvaret för att säkerheten kring FN-högkvarteret var så usel den där dagen i augusti då attentatsmännen slog till.

Tjugotvå människor dödades, däribland Iraksändebudet Sergio Vieiera de Mello, i det som kallats FN:s eget 11 september.

Alla ansvariga kritiseras
Svidande kritik riktas mot i princip alla ansvariga för FN:s återvändande till Irak förra sommaren.

Det fanns en naiv illusion att världsorganisationen var skyddad av sitt goda rykte, säger Gerhard Walzer, som lett utredningen.

– Ledande FN-ansvariga var övertygade om att organisationen inte var ett mål för attacker, säger Walzer.

Någon riktig genomarbetad analys av säkerhetsläget gjordes aldrig, skyddsanordningarna kring kontoret var undermåliga och varningar om attentat togs inte på allvar.

Unikt avskedande
Som en följd av den dräpande kritiken har generalsekreterare Kofi Annan alltså bland annat vidtagit den för FN unika åtgärden att avskeda säkerhetschefen, burmesen Tun Myat.

En annan hög tjänsteman som var säkerhetssamordnare degraderas, två FN-administratörer riskerar disciplinstraff. Biträdande generalsekreterare Louise Frechette, som ledde den grupp som fattade beslutet att sända tillbaka FN-personal till Irak, erbjöd sig också att avgå, men Kofi Annan accepterade inte hennes avskedsansökan.

Väcker frågor om framtiden
Facket för FN-anställda anser, trots åtgärderna, att straffen för de ansvariga borde ha blivit hårdare.

Men den stora frågan i FN-högkvarteret på tisdagen är om världsorganisationen är bättre förberedd nu när den planerar att återvända till Irak igen.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".