Oro i Thailand efter attack mot turistmål

I Thailand försöker regeringen förgäves att få bukt med upprepade terroraktioner i de södra delarna av landet. På några veckor har minst 60 människor dödats i området, som huvudsakligen har muslimsk befolkning. Thailands premiärminister har ställt in resor till sex länder i Europa, bland annat till Sverige, efter en attack mot en turistanläggning i veckohelgen.

Thailand är ett populärt mål för miljontals turister varje år. Från Sverige kommer årligen 250 000 resenärer.

Turismen har blomstrat och den allmänna ekonomiska uppgången har varit särskilt gynnsam under ett par år.

Mycket av framgången tillskrivs den dynamiske auktoritäre premiärministern Thaksin Shinawatra, som själv blivit mångmiljonär som företagare i telekombranschen.

Turistområde attackerades
Men just nu knakar det i fogarna i Thailand. Under veckohelgen attackerades för första gången ett turistområde vid gränsen mot Malaysia.

Trettio människor skadades vid en karaokebar, de flesta malaysier på besök vid thailändska nöjesetablissemang.

Bombdådet skedde i staden Sungai Kolok, som ligger i den del av Thailand där huvudsakligen muslimer bor.

I tre provinser i södra Thailand har olika terrordåd skett sedan i början av januari.

Åtgärder utan resultat
Efter mord på fyra soldater och stöld av flera hundra handeldvapen och mordbrand på tjugotalet statliga skolor har oroligheterna fortsatt. Ett sextiotal människor har dödats, bland dem militärer, poliser, politiska makthavare, buddhistiska munkar.

Undantagslagar har införts, beslut har tagits om omfattande utvecklingsprogram, ministrar har avskedats.

Islamistiska separatister som opererar i gränslandet mellan Malaysia och Thailand antas ligga bakom våldsvågen. Ett tiotal aktivister har gripits, men det har inte hejdat omfattningen.

Premiärminister Thakisn har vid upprepade tillfällen gjort blixtresor till det oroliga området. Men myndigheterna har inte lyckats stoppa oroligheterna.

Ställer in resor
Efter veckohelgens attentat ställde premiärministern in en resa som den här veckan skulle ha fört honom till Tyskland och Ungern.

Senare i april skulle han gjort en ny Europaresa, bland annat till Sverige och Finland.

Besöket i Sverige, som nu får vänta tills förhållandena i södra Thailand stabiliseras, skulle varit en svarsvisit på statsminister Göran Perssons besök i Thailand i januari.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista