Livsviktigt.

Motion minskar risk att dö i bröstcancer

Kvinnor med bröstcancer har avsevärt större chans att överleva om de motionerar. En studie som världsledande cancerforskare presenterar på ett forskarmöte i USA, visar att de som promenerar mellan tre och fem timmar i veckan minskar risken att dö med hela 54 procent.

Den optimala motionsnivån tycks vara just tre till fem timmars promenad eller liknande aktivitet, i veckan. Det motsvarar en promenad på mellan en halvtimme och tre kvart varje dag.

Men även de som bara promenerar en timme i veckan ökar chansen att överleva med 20 procent, jämfört med dem som inte motionerar alls.

Största studien om kvinnors hälsa
Forskarna har studerat nästan 2 300 kvinnor med cancer. Studien ingår i världens största forskningsprojekt om kvinnors hälsa.

Resultatet är intressant, säger Gunnar Steineck, professor i klinisk cancerepidemiologi vid Karolinska institutet.

– Det är en mycket intressant observation av världsledande forskare på området. Samtidigt ska vi komma ihåg att det här inte är en behandlingsstudie där man har lottat kvinnor ur två grupper, utan det är en studie där man har observerat kvinnor och det kan finnas problem i selektionen.

Öppnar för ny forskning
Varför motion minskar dödligheten så mycket är inte klart. Men Gunnar Steineck är kritisk till att forskningen hittills mest handlat om hur olika läkemedel kan hjälpa cancerpatienter.

Den här studien öppnar ett nytt forskningsfält.

– Motion har en lång rad gynnsamma hälsoeffekter och vi är bara i början på att kartlägga dessa. Motion minskar risken för depression och hjärt- och kärlsjukdomar. Det är svårt att spekulera i vad som gäller i den här studien, men att motion förbättar vår hälsa på många sätt, det vet vi.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista