God prognos för behandlingar med implantat

En ny rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, visar att så kallade tandimplantat fungerar mycket bra. SBU har gått igenom all forskning kring metoden, som innebär att fästet till en ny tand skruvas fast i käkbenet. Omkring 90 procent av patienterna räknas ha kvar sina implantat efter fem år, och risken för infektioner är liten.

Gunnel Hanses är överläkare vid specialistkliniken på St:Eriks sjukhus, och hon menar att implantat är bättre än tandbryggor som sitter på de befintliga tänderna.

– Om det är en tandlucka som omges av intakta tänder, knappt en liten lagning, då rekommenderar jag implantat. Då slipper man röra de tänderna och slipa bort emaljen, vilket alltid innebär en försvagning av den tanden, säger hon.

Gunnel Hanses som arbetat med tandimplantat sen början av 80-talet får nu stöd av rapporten som SBU lägger fram. Madeleine Rohlin, professor i ordontologisk röntgendiagnostik, var ordförande i projektgruppen som tog fram rapporten.

– Då kan man säga rent konkret att behandlingarna har en väldigt god prognos. Själva konstruktionen som sätts in har en god överlevnad, säger Medeleine Rohlin.

Trots att det finns risk för infektion när man opererar in ett implantat menar Gunnel Hanses att det är bättre än en brygga.

– Det kanske är mindre risk till och med. Det är lättare att hålla rent runt ett implantat än en tand ur en brygga, säger Gunnel Hanses.

Enligt rapporten från SBU räknar man in infektioner under posten förluster av implantat, och det drabbar mellan två till fem procent av patienterna. Men trots att forskningen visar att implantaten sitter kvar så är det en dyr affär.

– Det är många patienter som ringer och gärna vill veta hur mycket det kostar. Men det är omöjligt att svara på. Man måste se patienten, göra en terapiplan. Det är många faktorer som spelar in när man ska säga hur mycket en behandling kostar, säger Gunnel Hanses.

Om man ser på mig till exempel, som har relativt goda tänder, men då skulle behöva ett implantat, hur mycket skulle det kosta?

– Det är beroende på vilket material man väljer. Mellan 15 000 och 20 000.

Om vi tar min farmor som är i 80-årsåldern och har lite sämre tänder?

– Du menar att hon skulle behöva ta bort alla tänder och göra en hel implantatbro? I överkäken cirka 40 000, något billigare i underkäken eftersom man har färre implantat där, säger Gunnel Hanses, överläkare vid specialistkliniken på St:Eriks sjukhus.

Kalle Wannerskog

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista