Risk för bakslag med populära Kinafonder

Kinas roll i världsekonomin är just nu ett hett ämne och intresset för att placera i Kinafonder ökar. Men enligt Robert Stenram, rådgivare till ledningen i Föreningssparbanken, ska den som funderar på att sätta sina sparpengar i Kinafonder komma ihåg att det trots Kinas fantastiska utveckling fortfarande finns risker för bakslag.

– Det finns ju alltid en risk i snabbt utvecklande ekonomier att det händer något under resans gång. Den risken är väl lika stor i Kina som på andra håll, säger Robert Stenram.

Kina har ett minst sagt imponerande ekonomiskt facit de senaste åren. Medan länder i västvärlden går och hoppas på tillväxttal kring 2 eller 3 procent tycker kineserna att allt under 10 procent är mediokert.

Allt fler Kinafonder
På börsen i Shanghai har kurserna pekat åt samma håll som den ekonomiska utvecklingen.

Här hemma i Sverige har många sparare fått upp ögonen för den kinesiska tillväxtundret. Flera svenska fondbolag har den senaste tiden startat speciella Kinafonder.

Positivt de närmaste åren
Trots att Robert Stenram alltså varnar för att det kan komma ett bakslag så tror han inte att det kommer de närmaste åren.

– Det är av den enkla anledningen att 2008 har vi en olympiad i Peking och 2010 har vi världsutställning i Shanghai. Jag tror att vi kan räkna med en väldigt positiv ekonomisk utveckling i Kina under de närmaste sex åren.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista