Politiker mördad i Sri Lanka

I Sri Lanka har en tamilsk politiker skjutits ihjäl, bara dagarna innan örepubliken i Indiska oceanen ska hålla allmänna val.

Den tamilske parlamentskandidat som sköts ihjäl på tisdagen hade vågat trotsa gerillagruppen Tamilska tigrarna, för att i stället ansluta sig till en utbrytare från den fruktade gruppen.

Splittringen bland de tamilska rebellerna riskerar att leda till mer våld, och kan på sikt också dra in Sri Lankas armé.

Men det är inte bara bland tamilerna det råder splittring, också bland den singalesiska majoriteten råder en djup politisk kris. Landets president och premiärminister är inbegripna i en kostsam maktkamp, en maktkamp som lett till att parlamentsval ska hållas på fredag.

Få tror att någon riktigt klar segrare kommer att träda fram efter valet, och tamilska politiker kan få en vågmästarroll. Om varken premiärministerns eller presidentens block i parlamentet får en klar majoritet kan det bli svårt för en ny regering att effektivt förhandla om fred med tamilerna.

Den växande politiska oron i Sri Lanka, ett land med knappt 20 miljoner invånare, har redan orsakat en ekonomisk nedgång, samtidigt som utsikterna för fred efter 20 års inbördeskrig blivit allt dunklare.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".