Fortsatt oroligt i Uzbekistan

Uppdaterad 16:04
Det är fortsatt oroligt i den förra Sovjetrepubliken Uzbekistan. Under hela tisdagen rapporterats om explosioner och skottlossning i och utanför huvudstaden Taskjent. Ett tjugotal människor uppges ha dödats i olika strider idag mellan uzbekisk polis och vad den betecknar som misstänkta militanta islamister. Flera poliser fanns också bland de döda.

I Uzbekistan fortsätter oroligheterna på tisdagen efter strider och påstådda islamistiska terroristattentat som hittills har krävt 19 människors liv. Nu rapporteras det om strider strax utanför huvudstaden Tasjkent.

Flera explosioner och skottlossning hördes på tisdagen strax utanför huvudstaden Tasjkent. Enligt de uzbekiska myndigheterna utkämpades strider mellan attentatsmän som låg bakom gårdagens och söndagens olika attacker i Tasjkent och den historiska staden Bushara och den uzbekiska polismakten.

Oroligheterna började i söndags
Det finns obekräftade rapporter om många skadade men även döda. Oroligheterna började i söndags i staden Buchara och fortsatte i går, måndag, i Tasjkent.

Enligt uzbekiske riksåklagaren slog två kvinnliga självmordsbombare till mot en marknadsplats och ett varuhus som säljer barnartiklar i huvudstaden. De strider som pågår nu är mellan dessa självmordsbombares medhjälpare och polisen strax utanför tremiljonhuvudstaden Tasjkent.

Islamistiska grupper ligger bakom
Enligt den uzbekiska regeringen är det en eller flera extremistiska islamistiska väpnade grupper som ligger bakom oroligheterna. Uzbekistan har ställt sig på USA:s sida i terroristkampen och det finns numera en amerikansk militärbas i landet nära gränsen till Afghanistan.

Situationen är allvarlig ur flera perspektiv för Uzbekistan och även de övriga huvudskaligen muslimska förre detta sovjetiska grannländerna Tadzjikistan, Kirgizistan och Kazakstan som också ställt sig på USA:s sida.

Auktoritär enpartistat
Men det finns också ett annat allvarligt orosmoment. Det faktum att Uzbekistan är en auktoritär enpartistat som gjort sig känt för sina brutala metoder mot all opposition i landet. Man har använt sig av oroligheter för att slå till både mot skyldiga och oskyldiga för att göra sig kvitt oliktänkande.

Människorättsorganisationer klagar varje år över förekomsten av tortyr och brott mot de mänskliga rättigheterna i Uzbekistan. Länderna i väst och framförallt USA undviker numera att kritisera Uzbekistan.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".