Stora vetelager väntas sänka priserna

Spekulation och rädsla för minskade skördar har drivit upp vetepriset i sommar. Nu kommer lugnare tider.

– Det som har drivit marknaden är framförallt oron för en mycket sämre produktion än vad man hade väntat sig. Den oron kan vi nu lägga till handlingarna, säger Torbjörn Iwarson, råvaruchef på Handelsbanken.

I går kom det amerikanska jordbruksdepartementet med en rapport om sommarens veteskörd.

Den visar att lagren kommer att uppgå till 174 miljoner ton, och det väntas dämpa det höga priset på vete, som skapat oro den senaste tiden.

Priset började stiga i juli när det kom rapporter om torka och skördeskador i Ryssland men är nu på väg ner.

När rapporterna om torka i Ryssland kom under juli drev det upp priset på vete.

– Vi tror att priset kommer att röra sig neråt, en tio, tjugo procent den närmsta tiden, säger Torbjörn Iwarson.

Men även om det nu sjunker mot normalare nivåer kommer årets sommar att sätta spår.

– Man kanske börjar fundera på markfuktigheten inför höstsådd i Ryssland. Det är väldigt torrt och då går det inte att så. Man kanske börjar oroa sig mer för skörden nästa år medan man nog kan känna sig ganska lugn över det här året, säger Torbjörn Iwarson.

I dag är priset på vete drygt 2 kronor kilot på världsmarknaden. Med tanke på de lager som faktiskt finns är priset omotiverat högt. Men ett högt vetepris drabbar oss ändå inte särskilt hårt.

– Vi producerar fem miljoner ton spannmål, vi konsumerar ungefär lika mycket. Vi är tio miljoner människor, det är 500 kilo per person. Om de blir en krona dyrare så är det en årskostnad på 500 kronor mer. Det är ganska lite medan man i de fattigare delarna av Afrika lägger en stor del av hushållsbudgeten på billiga livsmedel, typ spannmål. Där betyder sådana här saker naturligtvis väldigt mycket mer, säger Torbjörn Iwarson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista