Lena Nyberg, Barnombudsman

BO vill brottsklassa mobbning

Mobbning bör klassas som ett brott, och det bör lagstiftas om att skolans personal ska få ett större ansvar att hindra mobbning. Det anser BO, Barnombudsmannen, som lämnade sin årsrapport till regeringen på tisdagen.

– Barn gör som vi gör, inte som vi säger. Därför menar vi, att om vi gjorde mobbning till ett brott i brottsbalken så skulle vi vuxna bli varse och mer fundera igenom, hur vi beter vi oss, egentligen. Det är lika vanligt att ett barn blir mobbad av en vuxen som att ett barn blir mobbat av ett annat barn, säger Lena Nyberg som är Barnombudsman.

Genom att göra mobbning till ett brott, så blir det också lättare för drabbade barn att få skadestånd enligt Barnombudsmannen, BO.

Mobbning är ett av de problem som mest oroar barn och unga.

Kritik mot sex- och samlevnadsundervisning
Rapporten, med relationer som underrubrik, kritiserar också skolans undervisning i sex- och samlevnad. Den kommer för sent, och är inriktat på biologi mer än på frågor som hur man blir ihop, och vad man gör när föräldrarna bråkar.

Nästan hälften av trettonåringarna hade inte haft lektioner om sex och samlevnad enligt BO:s egen undersökning.

Ungdomsmottagningarna är främst inriktade på flickorna och där till exempel barnmorskorna har hand om den rådgivningen så tvekar pojkarna att gå dit.

Skolan motvikt till media
BO:s ungdomsenkät visar också att pojkar framför allt lär sig om kärlek och sex på porrsajter och filmer, medan flickorna läser tidningarnas sexrådgivningsspalter.

Det visar att skolan måste bli bättre i de här ämnena enligt Lena Nyberg.

– Vi tycker ju att det är viktigt att man försöker se till att få en motvikt till detta och då kan ju ungdomsmottagningarna vara en lösning, säger Lena Nyberg.

– Ett annat förslag som vi också lägger fram är ju att man ska göra om sex- och samlevnadsundervisningen i skolan till att vara relationskunskap. Det har man redan gjort i vissa skolor, men vi skulle vilja att man la om det nationellt, så att man verkligen kunde garantera att alla barn och unga fick mer kunskap när det gäller relationskunskap, säger BO Lena Nyberg.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".