Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Tumbamålet i Högsta domstolen

Publicerat tisdag 30 mars 2004 kl 12.11

Uppdaterad 17:01
På tisdagen inleddes rättegången i det så kallade Tumbamålet i Högsta domstolen, där tre unga män står åtalade för grovt sexuellt utnyttjande. De tre männen har friats i lägre instanser och hoppas att frias också av Högsta domstolen.

Men vid dagens förhör med de inblandade framkom inget nytt, säger chefsåklagare Tora Holst.

– Nej, det är precis det som framkommit tidigare och det är det vi vill belysa och det är väsentligt att få fram det, säger hon.

I Högsta domstolen hördes de inblandades berättelser om vad som hände en februarikväll förra året.

Träffades på krogen
En 37-årig kvinna träffade på en dansrestaurang i södra Stockholm ett gäng unga män som hon kände sedan tidigare. Hon fick skjuts av dem hem, de följde med till hennes lägenhet och där hade hon sex med flera av de unga männen.

Advokat Nils Uggla, som företräder kvinnan, säger att hon hoppas att få rätt till slut.

– Hon tycker naturligtvis att det är jobbigt att än en gång konfronteras med den här händelsen, som ägde rum för snart fjorton månader sedan men samtidigt ser hon att det här är slutpunkten för detta. Hon vill återgå till ett normalt liv, men det är en stor påfrestning för henne, säger advokat Nils Uggla.

Omdebatterat mål
Målet har varit mycket uppmärksammat. Tre unga män står åtalade för grovt sexuellt utnyttjande mot en 37-årig kvinna.

Frivilliga samlag efter en kväll på krogen, hävdar männen, medan åklagaren hävdar att det rör sig om grovt sexuellt utnyttjande av en kvinna som var berusad och inte kunde ta vara på sig själv.

Friade i två instanser
De tre männen har tidigare frikänts i både tingsrätt och hovrätt.

Tingsrätten ansåg inte att det fanns några bevis för att kvinnan inte kunde ta vara på sig själv.

Hovrätten ansåg att kvinnan visserligen var i ett hjälplöst tillstånd men att de tre männen inte kunde förstå det, eftersom hon själv gick runt och svarade på tilltal på ett normalt sätt.

Därför fanns det enligt hovrätten ingen avsikt att utnyttja kvinnan och det gick inte att döma för våldtäkt, enligt domstolen.

Ifrågasatta domar
Båda frikännandena har varit mycket uppmärksammade och ett antal debattörer har ifrågasatt domsluten.

– Han ser det som ytterligare en möjlighet att definitivt bli frikänd så att opinionen inte klandrar honom för vad som har hänt men å andra sidan tycker han att det är obehagligt med den risk som ändå finns när man går upp i en prövning och en åklagare driver en sak, att bli fälld, säger advokat Peter Mutvei, som företräder en av de tre männen.

Det är ett väldigt uppmärksammat mål. Hur ser han på det?

– Att det är uppmärksammat gör att han hamnar i en sämre dager men annars tycker han inte att det är något speciellt. Han skulle gärna ha haft den här kvällen ogjord, säger Peter Mutvei.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".