Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mänskliga rättighetskämpar gripna i Kina

Tre äldre kvinnor, som kämpar för mänskliga rättigheter, har gripits i Kina. De är anhöriga till offren för massakern vid Himmelska fridens torg i Peking för 15 år sedan. Samtidigt publicerade de kinesiska myndigheterna en vitbok om mänskliga rättigheter.

Regimen berömmer sina egna insatser för att förbättra de mänskliga rättigheterna.

Gripandet verkar ha samband med en videoinspelning med vittnesmål från de tre anhöriga, som ska redovisas vid den pågående sessionen med FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna i Genève.

Kina har avbrutit samtal med USA om människorättsfrågor, sedan USA lagt fram ett resolutionsförslag i Genève, som kritiserar Kina för försämrad respekt för mänskliga rättigheter.

Eget beröm i vitbok
Just när uppgifterna kommer om gripandet av de tre förkämparna för rättvisa, publicerar Kina på tisdagen en 40-sidig vitbok, som handlar om rättigheter.

I vitboken berömmer sig Kina av att ha ökat levnadsstandarden för stora befolkningsskaror och för att ha förbättrat det lagliga skyddet för medborgarna.

Viss självkritik finns i rapporten, men i huvudsak anser de kinesiska ledarna att kritik mot hur de mänskliga rättigheterna skyddas är orättfärdig.

Brister finns kvar
Från regeringar i väst och från internationella organisationer, som värnar om mänskliga rättigheter kritiseras Kina för en rad brister.

Yttrandefriheten är beskuren, nyhetsmedierna saknar frihet och religiösa grupper förföljs.

Det är förbjudet att föra fram politiska budskap, som inte stämmer med den kommunistiska enpartistatens strikta regelverk.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".