Burmaval riggat för att behålla militärstyre

Burma kommer att hålla sitt första val på två decennier, aviserat i dag av den styrande militärjuntan att hållas den 7 november. Valet syftar, i allt väsentligt, till att legitimera militärens makt, enligt den svenska Burmakommittens ordförande Karin Strandås.

– Det är noga riggat för att militären ska behålla makten. Demokratirörelsen är helt utesluten från processen. Militären kommer att behålla makten, men en del av dem kommer att ha civila kläder, säger Karin Strandås.

Hur tycker du att omvärlden ska förhålla sig till det som nu kommer att ske i Burma?

– Så länge inte demokratirörelsen på något sätt är inkluderad i processen så är det jätteviktigt att omvärlden tydligt tar avstånd från det här valet. Vi tycker att det är dags att Sveriges regering också gör det på ett tydligt sätt.

Demokratirörelsens främsta företrädare, den fängslade Aung San Suu Kyi och hennes National League för Democracy, som med överväldigande majoritet vann det senaste valet 1990, bojkottar valet därför att det varken blir demokratiskt, fritt eller rättvist.

Även om Burma med det nya parlamentariska systemet kan se ut att röra sig i demokratisk riktning har militären reserverat var fjärde parlamentsplats åt sig själv, liksom kontrollen över de viktigaste ministerierna som justitie, försvar och inrikes. Många andra små partiers kandidater är också före detta militärer.

Ändå var NLD:s bojkottbeslut inte utan inre debatt och en utbrytning i något som kallar sig Nationens Demokratiska Front. Därför att valet kan trots alla brister, som bland andra International Crisis Group argumenterar, vara den bästa chansen på en generation att påverka nationens politiska utveckling då samtidigt juntans gamla ledarklick lämnar över till yngre krafter efter ett halvt århundrade av militärstyre.

Bengt Therner

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista