Vädret hjälper ryskt räddningsarbete

Nästan 170 000 räddningsarbetare, militärer och frivilliga fortsätter kampen mot de ryska skogsbränderna i dag. Enligt officiella siffror har de lyckats släcka ytterligare tusentals hektar brinnande skog, bland annat tack vare vädret.

Få Moskvabor gjorde sig någon brådska på gatorna i går kväll trots att himlen öppnade sig och regnet började ösa ner över staden. Efter veckor av för Ryssland extrem hetta med temperaturer runt 40-gradersstrecket och hundratals bränder utanför staden så var regnet minst sagt välkommet.

Nödsituationsministeriet meddelar att ytan som nu står i brand har krympt till 65 000 hektar.

Men, man ska komma ihåg att ministeriets uppgifter har ifrågasatts eftersom det räcker med lite moln för att bränder inte ska registreras av satelliterna.

På en av de platser som krävt mest insatser den senaste tiden, det federala atomforskningscentret Sarov, kämpar man nu med att få nya bränder under kontroll.

Krisberedskapsmyndigheten uppgav att över 500 bränder fortfarande härjar strax under 65 000 hektar mark, det är något mindre än i går.

Centrets ledning däremot att det inte finns någon omedelbar fara och att radioaktivt och explosivt material som flyttades från centret i början av månaden nu är tillbaka där.

Ett annat stort frågetecken just nu är läget i sydvästra Ryssland och skogsområdena där som täcktes av radioaktivitet efter härdsmältan i Tjernobyl 1986.

Där undersöker ryska hydrometeorologiska institutet just nu om någon radioaktivitet finns i luften efter uppgifter från miljöorganisationen Greenpeace om att flera hektar radioaktiv skog brunnit.

Tomas Jordan, Moskva

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista