Riksåklagaren ska granska incestmål

Riksåklagaren har beslutat att granska uppgifter som fällde en far för övergrepp på sin dotter. Han dömdes till åtta års fängelse av både tingsrätt och hovrätt, bland annat efter en terapeuts vittnesmål. Enligt SVT:s Uppdrag granskning visar sig vittnesmålet vara delvis vara hämtat ur en bok skriven av en psykolog.

Överåklagare Sven Erik Alhem har fått RÅ:s uppdrag att återuppta förundersökningen. Beslutet är viktigt för den dömde pappan, anser han.

– Ja för den dömde personen så är det naturligtvis av stor betydelse att Riksåklagaren bestämmer sig för att återuppta en förundersökning, därför att om det enligt RÅ:s uppfattning saknas skäl att överhuvudtaget överväga en resning, ja då saknas ju också skäl att återuppta en förundersökning. Så att det är ju ett visst tecken i skyn som ändå kan inge en viss förhoppning till den som är dömd, säger Sven-Erik Alhem.

Uppgifter kontrollerades inte
Mannens dotter, som idag är 19 år, har anklagat sin far för övergrepp från det att hon var i sexårsåldern och några år framåt.

Enligt SVT:s Uppdrag granskning har flera av de uppgifter som flickan och terapeuten lämnade i rätten inte kontrollerats. Det gäller bland annat tidpunkter för övergrepp i hemmet då flickan i själva verket var i skolan och pappan på jobbet.

Flera personer som påståtts ha deltagit i övergreppen har heller aldrig identifierats. Uppgifter om ritualmord har också förekommit, men inte kunnat styrkas.

– Det är då sammantaget så många uppgifter som är oklara i det här fallet att det har gett Riksåklagaren anledning att besluta om den här förundersökningen, säger Sven-Erik Alhem.

Hanteringen har polisanmälts
Polis och åklagares hantering av ärendet har anmälts av en privatperson, men en eventuell utredning i den delen får vänta. Först skall förundersökningen bli klar och överlämnas till RÅ, som sedan skall ta ställning i resningsfrågan.

Enligt överåklagare Sven-Erik Alhem har det framkommit nya uppgifter i den återupptagna förundersökningen.

– När man börjar att rota i någonting så är det ju konstigt om ingenting nytt skulle komma fram, säger han.

Har du reagerat på vissa uppgifter i den här undersökningen?

– Jo, men jag behåller dem för mig själv än så länge, säger överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista