Vårdplatser och samordning brister om Stockholm drabbas av terror

Det är osäkert om Stockholmsregionen skulle klara av följderna av ett terrorangrepp som det i Madrid 11 mars. Det hävdar Krisberedskapsmyndigheten som gjort en snabbutredning av förhållandena i Stockholm.

Det saknas både utrustning och vårdplatser, enligt Hans Andersson som har gjort studien.

– Det finns inte tillräckligt med operations- och intensivvårdsplatser. Räddningstjänsten saknar tillräckligt med förbandsmaterial. När det gäller brännskador skulle Nordens alla resurser inte räcka till för alla skadade, säger Hans Andersson.

Ambulanserna för få
Om Storstockholm drabbas av ett terrordåd med uppåt 200 dödade och 1 400 skadade finns det flera faktorer som gör det svårt att begränsa skadorna.

Att det helt enkelt finns för få ambulanser är ett problem, de måste hämtas från andra platser.

Det skulle också vara svårt att snabbt få fram tillräckligt med poliser och sjukvårdspersonal.

Bedömningen blir positiv
Men trots problemen gör Krisberedskapsmyndigheten, efter att ha frågat tiotal ansvariga myndigheter och organisationer, bedömningen att Storstockholm troligen skulle klara ett terrordåd som i Madrid.

Det är framför allt samordningen mellan myndigheterna som måste förbättras enligt Hans Andersson.

– Myndigheterna och organisationerna i sig har god uppövad förmåga men det är samordningen mellan myndigheterna som måste utvecklas, säger han.

Petter Malmhester
petter.malmhester@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista