Barn med funktionshinder får begränsade försäkringar

Barn med psykiska funktionshinder har begränsade möjligheter att teckna sjuk- och olycksfallsförsäkringar. Det visar en rundringning som Sveriges Radio Jämtland gjort till fem av landets största försäkringsbolag.

Marie Perman i Östersund är mamma till 9-årige Victor som har autism och en utvecklingstörning. När hon ville teckna en försäkring för honom blev det snabbt inskränkningar.

– Då fick vi veta att vi var välkomna att teckna en olycksfallsförsäkring, men inte fullt ut. Det kändes ju inte alls roligt. Det kändes ju som att först får man ett barn som inte blir som alla andra och sedan att man inte ska kunna skydda sitt barn på samma sätt som andra föräldrar, det tyckte vi kändes jättejobbigt, säger Marie Perman.

Inskränkningar
Nästan alla försäkringar har inskränkningar för barn med neuropsykiatriska funktionshinder som MBD, DAMP, ADHD, och Aspergers syndrom. Ibland höjs premien, basbeloppet begränsas, man får bara teckna olycksfall, men inte sjukförsäkring, eller så avslås ansökan helt.

Urban Leijon som är överhabiliteringsläkare i Östersund har märkt en skärpning på senare år.

– Det är väldigt många av de föräldrar som jag träffar på som har blivit nekade barnförsäkringar på sina barn, eller där försäkringsbolaget har sagt upp försäkringarna, säger han.

– Man har väl fått för sig att om man har en sådan här diagnos så är man ett större riskärende. Att man råkar ut för olycksfall, eller att man orsakar mer olycksfall än vad andra barn gör, vilket inte är sant. Det finns ingenting som talar för att de här skulle vara dyrbarare ur försäkringssynpunkt än andra, säger Urban Leijon.

Det handlar om pengar
Göran Wärdell är skadechef på Länsförsäkringar i Östersund. Han medger att det handlar om pengar.

– Jag inbillar mig att våra försäkring och även våra konkurrenters om man skulle inkludera de här försäkringarna skulle vara uppemot det dubbla i premienivå, så har jag svårt att se en annan lösning än att man har de här sjukdomarna som en tilläggsförsäkring, vilket vi kan erbjuda om man tecknar före sex månaders ålder, säger Göran Wärdell.

Läkaren Urban Leijon har sin åsikt klar.

– Jag tycker att det är en diskriminering, en alldeles tydlig diskriminering, säger han.

Rundringningen är gjord till fem försäkringsbolag: Trygg Hansa, Skandia Liv, Folksam, If och Länsförsäkringar.

Max Stockman, SR Jämtland
max.stockman@sr.se

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista