Brittisk polis vaktar lokal där man fann konstgödsel.

500 kilo bombmaterial beslagtogs vid razzia i London

Brittisk polis grep på tisdagen åtta misstänkta terrorister under en rad razzior i London och dess omgivningar. Samtidigt beslagtogs 500 kilo konstgödsel av en typ som går att omvandla till sprängämnen.

Det var det största tillslaget mot misstänkta terrorister som den brittiska polisen har gjort under de senaste årens intensifierade terroristbekämpning.

Lade beslag på 500 kilo konstgödsel
I gryningen strömmade så många som 700 poliser från olika styrkor ut i London och dess omgivningar och utförde husundersökningar i bostäder och på kontor.

Det största kapet gjordes i en lagerlokal i västra London, där polisen fann 500 kilo konstgödsel av en typ som går att omvandla till sprängämnen.

Chefen för Londonpolisens antiterroristrotel meddelade på en presskonferens att utredningen inriktar sig på att ta reda på vem som hade lagrat materialet och hur det var tänkt att användas.

Britter med rötter i Pakistan
De åtta gripna männen är alla brittiska medborgare och har enligt poliskällor som citeras av brittiska medier sitt ursprung i Pakistan.

Spaningarna som ledde till morgonens razzior inleddes långt före attentaten i Madrid den 11 mars och de gripna männen har ingen koppling till Madriddåden, säger polisen på tisdagen.

Tror terrordåd är oundvikligt
Tisdagsmorgonens tillslag var ett led i en fortlöpande polisutredning om internationell terrorism som intensifierades efter terrorattackerna i USA 11 september 2001.

Enligt landets högste polischef Sir John Stevens kommer islamistiska terrorister oundvikligen att slå till mot Storbritannien och varningarna till den brittiska allmänheten upprepades på tisdagen av Londonpolisen.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".