Misstänkta mutor i Jas-affär med Sydafrika

Ett Saab-ägt bolag som hanterade de jättelika motköpen i Jas-affären med Sydafrika betalade ut minst 50 miljoner kronor till en rådgivare med starka band till den politiska eliten. Den brittiska polisen misstänker i en hemlig rapport att det rör sig om mutor.

I den brittiska polisens rapport som Ekot har tagit del av listas 19 betalningar från det Saab-ägda bolaget Sanip i Sydafrika. Utbetalningar som gjorts mellan 2003 och 2005, alltså flera år efter det att avtalet om att sälja Jas till Sydafrika skrevs under 1999.

De är på totalt 51 miljoner sydafrikanska rand, ungefär lika mycket i svenska kronor. Utbetalningarna har gått till Fana Hlongwane, som var rådgivare till Sydafrikas försvarsminister när kontraktet skrevs under. Pensionerade överåklagare Christer van der Kwast utredde misstankarna.

Det är ju svårförklarligt stora pengar för insatser som har varit väldigt svåra, eller omöjliga att på något sätt få klarhet i vad de består av. Och misstankarna har ju funnits, och på ganska goda grunder minst sagt, att en del av det här har gått till mutor till okända personer, men inom en rimlig krets identifierbara, säger han.

Den brittiska polisens rapport är också mycket tydlig. Där sägs rakt ut att man tror att utbetalningarna är mutor. Teorin är att pengarna gått till att muta personer inom de sydafrikanska myndigheterna. Detta för att godkänna de motköp som Saab och dess brittiska partner BAE förband sig att göra när Jas-planen såldes.

– De här projekten kan ju vara av alla möjliga och omöjliga slag, kan man säga, och svårkontrollerade i efterhand vad det faktiskt handlar om och vilka intressen som är förknippade med dem. Det kan ju också vara, vilket jag hade all anledning att överväga, ett sätt att slussa mutpengar, säger Christer van der Kwast.

Den brittiska polisen antyder ju detta i sin utredning.

– Ja, det förvånar mig inte ett ögonblick, jag vet ju vad de har på fötterna.

Saab förnekar att de skulle ha något alls att göra med konsulten Fana Hlongwane, och att inga utbetalningar till honom gjorts från deras bolag Sanip, trots att bevis i form av hemliga banköverföringar finns i den brittiska polisens utredning.

– Jag kan inte svara på det, säger Ulrika Fager, Saabs presschef och säger att uppgifterna är helt nya för henne.

Tycker du att det är intressanta uppgifter att titta på?

– Ja, självklart, om det är uppgifter som berör oss så är det alltid intressant att få reda på vad det är för någonting, för då kan man väl också kanske undersöka vidare.

I juli förra året lades den svenska utredningen om misstänkta korruptionsbrott i JAS-affären ner. Men i den nya boken Mutor, Makt och bistånd av journalisten Nils Resare avslöjar Christer van der Kwast att det inte berodde på att han inte trodde att mutor förekommit, utan att det inte gick att säga till exakt vem pengarna gått:

– De här stora pengarna måste rimligen ha avsett mutor. Det finns tillräckligt goda skäl att anse det. Men därifrån till att säga exakt hur mycket och vart pengarna eller förmånerna har gått är en hyggligt lång väg att vandra.

Fredrik Sperling

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista