Obama tar tillbaka stöd till moskébygge

President Barack Obama tar ett halvt steg bakåt i den infekterade debatten om ett moskébygge nära platsen för terrorattackerna i New York 2001.

I fredags lät det som om Obama helt stödde planerna på att resa en moské nära attentatsplatsen.

Han hade bara uttalat sig principiellt, sade han på lördagen.

– Muslimer har samma rätt att utöva sin religion som alla andra i det här landet. Det inkluderar rätten att bygga en plats för tillbedjan och ett samlingscenter på Nedre Manhattan, i enlighet med lokala föreskrifter, sade han vid en bjudning med muslimska gäster i Vita huset.

– Detta är Amerika och vårt engagemang för religionsfrihet måste stå orubbat, betonade han.

Men på lördagen, ansatt av journalister, sade han att han bara uttalat sig om själva rätten att bygga en böneplats.

– Jag kommenterade inte, och kommer inte att kommentera, det kloka i att besluta placera en moské där.

Nyligen gav myndigheter i New York grönt ljus för bygget av det muslimska centret Cordoba House två kvarter från Ground Zero, där World Trade Center-tornen raserades vid attentaten den 11 september 2001.

Byggplanerna har väckt reaktioner hos anhöriga till de runt 2 750 människor som dödades när al-Qaida-terrorister kraschade kapade passagerarplan in i skyskraporna.

De har inlett en kampanj mot bygget. Organisationen Stoppa islamiseringen av Amerika genomför en affischkampanj i lokaltrafiken.

En organisation, 9/11 Families for a Safe & Strong America, anklagade efter Obamas uttalande presidenten för att ha övergett nationen.

Konservativa politiker som förra vicepresidentkandidaten Sarah Palin och kongressledamoten Newt Gingrich har redan tidigare krävt att bygget stoppas.

Enligt en enkät är 53 procent av New York-borna emot bygget. Men planerna har också anhängare, som vill bygga broar mellan väst och den muslimska världen.

Borgmästare Michael Bloomberg stöder bygget, liksom anhöriggruppen September Eleventh Families for Peaceful Tomorrows.

Muslimska organisationer uppvaktar nu myndigheter för att dessa ska vara vaksamma inför årsdagen.

I år infaller samtidigt helgen id al-fitr, som tar vid när fastemånaden ramadan avslutas.

– Vi ber både lokal polis och federala myndigheter att vara vaksamma. Vi ber federala myndigheter att granska fall där det förekommit våld mot muslimer eller moskéer, säger Edina Lekovic, som företräder Muslim Public Affairs Council med bas i Los Angeles.

– Vi ser återkommande protester som arrangeras av islamofoba grupper utanför vissa moskéer, förklarar hon.

I Florida har en extremistisk protestantisk kyrka, Dove World Church, utlyst en internationell bränn-en-koran-dag till den 11 september. En medlem har till och med satt samman en instruktionsvideo.

USA:s största samarbetsorganisation för evangelikala kyrkor NAE har fördömt tilltagen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista