Utredning om sexhandel läggs ned

För ett år sedan konstaterade Rikskriminalen att det förekommer sexhandel i Norrbotten. I brist på bevis lägger nu åklagaren ned förundersökningen.

Det ser alltså inte ut att bli något åtal i det första fallet av sexhandel i Norrbotten där man bland annat misstänkte människohandel för sexuella ändamål.

Förundersökningen nådde inte ända fram, konstaterar kammaråklagare Åke Hansson vid Internationella Åklagarkammaren i Sundsvall.

– Den här utredningen har pågått sedan någon gång på sensommaren förra året och jag har nu beslutat att lägga ner den med motiveringen att ”tillräckliga bevis för brott har ej kunnat erhållas genom en utredning som hittills har verkställts”.

Delade meningar
Inom kort kommer Rikskriminalen att lämna över sin årliga rapport om handel med kvinnor för sexuella ändamål till regeringen. Det är rapport nummer sex. Det var i rapport nummer fem förra året som det talades om omfattande sexhandel i Norrbotten, men meningarna var delade inom polisen hur omfattande de var.

Nu har länskriminalen i Norrbotten jobbat ihop med Rikskriminalen i den här utredningen, som är den mest omfattande i sitt slag i Norrbotten och innefattar koppleri, köp av sexuella tjänster och människohandel för sexuella ändamål.

Utdelning på sikt
Även om det inte ledde till åtal så kan arbetet ge utdelning på sikt, menar Åke Hansson.

– Den här utredningen leder då fram vidare till ett kanske bättre arbetssätt från polisens sida mot brottslighet av det här slaget här uppe, säger han.

Agneta Johansson, Umeå
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".