EU enades om gemensam flyktingpolitik

Efter flera års förhandlingar tog EU-länderna på tisdagen ett avgörande steg mot en gemensam asyl- och migrationspolitik. EU lyckades till slut enas om vilka som ska betraktas som flyktingar. De enades också om miniminivåer för sociala bidrag.

Det är bland annat för att försöka dämpa allmänhetens tilltagande oro för den illegala invandringen i Europa som EU:s inrikes- och migrationsministrar har enats om en gemensam definition av vilka som är flyktingar och har rätt till asyl.

Garanterat skydd för förföljda
Enligt det nya EU-direktivet ska personer som förföljs inte bara av stater utan också organisationer och beväpnade grupper garanteras asyl om de inte kan få skydd i sitt eget hemland.

Förföljelse kan bero på politiska åsikter, religion, rasmotsättningar, sexuell läggning eller tillhörighet till en social grupp.

Kvinnor som riskerar könsstympning ska också kunna få asyl. Personer som inte uppfyller EU:s nya flyktingdefinition men som ändå riskerar tortyr eller dödsstraff ska också få skydd.

Sex års diskussioner till ända
Det har tagit EU-länderna sex år att enas om detta men de kunde inte komma överens fullt ut om vilka rättigheter personer med flyktingstatus ska få i EU.

Nu blev det inte mer än gemensamma minimiregler när det gäller rätten till arbete, sociala bidrag och sjukvård. De EU-länder som vill kan därmed diskriminera flyktingar och ge dem sämre sociala rättigheter än de egna invånarna.

Flyktingar ska till exempel tillåtas arbeta men EU-länderna har rätt att begränsa den rätten under perioder då det råder brist på arbete.

FN och människorättsorganisationen Amnesty International anser att detta är en kränkning av internationell rätt och FN uppmanar nu EU-länderna att ta sitt beslut under omprövning. I Sverige får dock flyktingar samma sociala rättigheter som svenskar.

FN upprepar också sin kritik mot EU:s planer på att avvisa asylsökande till så kallade säkra länder utanför EU där de antingen kan söka asyl eller vänta på besked om uppehållstillstånd i ett EU-land.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".