Försenat flygledningssystem kostar Luftfartsverket miljoner varje år

Det nya flygledningssystemet på Arlanda som skulle varit i drift för flera år sedan försenas nu ytterligare. Datasystemet måste genomgå fler säkerhetstester innan det blir godkänt, uppger tidningen Ny teknik.

Det kan dröja minst sex månader innan systemet är i gång, enligt Luftfartsverkets projektledare Rolf Norman.

– Vi tänker inte sätta ett nytt datum förrän vi har sett att vi har säkrat hela systemet och även Luftfartsinspektionen är nöjd med det. Min gissning är att det blir sent i höst eller runt jul, säger Rolf Norman.

Papper byts mot digitala bilder
Idag skrivs all information om flygplanen och deras färdvägar ut på pappersremsor. Med det nya systemet kan flygledarna istället följa planen och få all information på en digital kartbild. Det ger flygledarna möjlighet att hantera fler plan framförallt i rusningstrafik.

Införandet av det nya systemet har vållat problem. Efter en investering på 1,5 miljarder kronor har man fortfarande inte fått mjukvaran i systemet att fungera. Luftfartsinspektionen kräver nu nya säkerhetstester och Rolf Norman är besviken på leverantören.

– Vi ligger långt fram med det här utvecklingssystemet och vi hade önskat att det hade varit bättre, säger han.

Kostar 40 miljoner per år
Förseningarna kostar Luftfartsverket omkring 40 miljoner kronor per år och och även om det nya systemet blir dyrbart är det absolut nödvändigt, dels för att ersätta den gamla tekniken, dels för att öka kapaciteten, enligt Rolf Norman.

– Det betyder att vi kan ta betydligt mer trafik vid högtrafik perioderna på för- och eftermiddagarna.

Vems fel är det att det blivit så här?

– Man kan väl säga att det är leverantören som inte klarat av att leverera samtidigt kanske vår specificering var för hög, att vi vill ha ett för svårt system, säger Rolf Norman, projektledare vid Luftfartsverket.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista