Avvaktande läge i budgetförhandlingarna

Regeringen och samarbetspartierna, miljöpartiet och vänsterpartiet, står långt ifrån varandra i budgetförhandlingarna. På tisdagskvällen satt partierna och väntade på att motparten skulle agera. Finansminister Bosse Ringholm och miljöpartiets Peter Eriksson var också oeniga om hur förhandlingarna går.

– Jag hoppas att vi kan få en reaktion från miljöpartiet, sade Bosse Ringholm.

– Vi har svarat, kontrade Peter Eriksson.

Mp och v avvaktar med skattesänkning
Miljöpartiet och vänsterpartiet säger att de vill vänta med skattesänkningar de närmaste två åren. De vill koncentrera resurserna på att få allt i den offentliga sektorn att fungera.

Bosse Ringholm vill sänka skatten med 6 miljarder kronor per år 2005 och 2006 för att ge kompensation för egenavgifterna för pensionerna.

Partierna är eniga om att kommuner och landsting ska få 4 miljarder kronor mer men enligt miljöpartiet vill regeringen också dra in cirka 2,5 miljarder kronor från kommunerna.

För stora utbetalningar
Peter Eriksson säger att det är pensionsutbetalningar från staten som blivit för stora.

– Vi menar att man inte kan dra in pengar i efterhand när vi har utlovat mer resurser till kommunerna, säger Peter Eriksson. Finansminister Bosse Ringholm vill också satsa resurser för att få ner arbetslösheten. Han vill införa Rot-avdrag som ska ge avdrag för upprustning av fastigheter och dessutom vill han ha anställningsstöd för att öka sysselsättningen.

Det ska bland annat bekostas med hjälp av cirka 7 miljarder som satts av för kompetenshöjning, säger Bosse Ringholm.

Mp för sänkt arbetsgivaravgift
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är inte med på det. Han vill istället sänka arbetsgivaravgifterna med 0,5 procent, vilket enligt honom skulle ge omkring 7 000 nya jobb.

– Det här är pengar som kommer från den gröna skatteväxlingen. Utgångspunkten med den har från början varit att det ska tillbaka till arbetsgivarna i form av sänkta arbetsgivaravgifter vilket kan göra att vi får igång sysselsättningen, säger Peter Eriksson.

Bosse Ringholm anser att pengarna tillhör löntagarna.

– Det är löntagarnas pengar. Jag kan inte förstå hur man kan dribbla bort löntagarnas pengar och ge dem till någon slags arbetsgivaravgiftssänkning. Det är helt orimligt, säger finansminister Bosse Ringholm.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".