Säkerhetsrådgivaren Condoleezza Rice kommer att vittna under ed

Bush motiverar varför Rice vittnar till slut

USA:s president George Bush motiverade under natten till onsdagen sitt beslut att efter flera veckors motstånd och hetsig politisk strid, till sist ge klartecken till sin säkerhetspolitiska rådgivare Condoleezza Rice att under ed offentligt vittna inför kommissionen som utreder terrordåden den 11 september.

– Det är nödvändigt för att få en helhetsbild av vad som hände före terrorattackerna, sa Bush.

Bush ville inte svara på några frågor om sitt ändrade beslut men Vita huset har varit under hård press från flera håll att låta Rice vittna, inte minst från 11 septemberkommissionen och dess ordförande Thomas Kean.

– Jag tror att presidenten till sist insåg att det var viktigt för allmänheten och kommissionen att Rice vittnar i ett offentligt förhör, sa Kean.

Trycket blev för stort
Vita Huset hade fram till tisdagen hållit fast vid principen att en presidentrådgivare inte öppet ska behöva avslöja vad hon sagt till presidenten men kritiker, från anhöriga till offer för terrordåden till ledande republikaner, har ansett att 11 septemberdåden var en så historiskt unik händelse att sådana principer inte längre ska få styra.

Men det ändrade beslutet kom först sedan kommissionen och kongressen gått med på Vita Husets krav att betrakta detta som ett undantagsfall.

Vill inte förlora stöd från väljare
En huvudförklaring till kursändringen är att det i Bushlägret funnits en ökad oro att presidenten höll på att förlora stöd från de som enligt opinionsmätningar betraktar honom som en stark ledare i kampen mot terrorism.

Demokraterna är fortsatt kritiska och presidentutmanaren John Kerrys stab säger att Bush borde ha ändrat sig för länge sedan och anser att Vita Huset gjort allt annat än samarbetat med kommissionen som ju presidenten från början var emot att den tillsattes.

Det är oklart när Rice ska svara på kommissionens frågor och det som de flesta undrar över är naturligtvis om hon under ed kommer att avslöja något som inte tidigare var känt om vad presidenten visste om terrorhoten före 11 september och vad som gjordes för att förhindra attacker.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista