Släktingar bär kistan med gruvarbetaren som sprängt sig själv i luften i La Paz i Bolivia.

Arbetslös gruvarbetare fick ingen pension - sprängde sig själv

I kongressbyggnaden i Bolivias huvudstad La Paz dödades tre och tio sårades när en arbetslös gruvarbetare utlöste en sprängladdning han applicerat på sin kropp.

Förutom självmordsbombaren så dödades två poliser – en av dem var kongressens säkerhetschef som under två timmar försökt övertala den arbetslöse gruvarbetaren att lämna ifrån sig sprängladdningen.

De flesta av de sårade var också poliser.

Presidenten låtsas inte om politiken bakom
President Carlos Mesa som lämnat kongressbyggnaden en kvart före explosionen, hävdade att det rörde sig om en isolerad händelse utan politisk betydelse.

Ett påstående som kan visa sig vara önsketänkande.

Självmordsbombaren var förtvivlad för att han inte kunde få ut sin pension i förtid.

Finns fler i samma sits
Många andra arbetslösa gruvarbetare befinner sig i samma situation och har hotat med att också spränga sig i luften men, har de sagt, ”vi kommer att ta myndighetspersoner med oss”.

Över huvud taget har de fackliga organisationerna börjat höja sin röster igen efter det uppror, för snart ett halvt år sedan som förde Carlos Mesa till makten.

Den bolivianska landsorganisationen, COB, har sagt att om inte Carlos Mesa tillmötesgår deras krav kommer den att tvinga honom att avgå.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista