Högt bensinpris het fråga i USA

I USA nådde igår bensinpriserna rekordhöga nivåer - det sker samtidigt som de oljproducerande ländernas organisation Opec i dag inleder ett möte för att diskutera att minska produktionen, vilket riskerar att höja priserna på bensin ytterligare. Och i USA har det blivit en het politisk fråga.

I en ny reklamfilm, som republikanerna lanserade igår, anklagas demokraternas presidentkandidat John Kerry för att ha röstat för en höjning av bensinskatten elva gånger.

Kerry själv uppmanade samtidigt Bushregeringen att hårdare pressa Opec att öka oljeproduktionen - inte minst för att får ner bensinpriset.

Bensinpriserna fortsätter att stiga i samma takt kommer Bush och Cheney tvingas samåka till jobbet, skämtade Kerry i ett valtal. Både han och presidenten är naturligtvis medvetna att låga priser på bensin är något som amerikanerna nästan tar för givet - och även om literpriserna nu på motsvarande ungefär 3 kronor och 50 öre är lågt med svenska ögon sett - är det alltså en rekordhög nivå i USA, och väcker mycken irritation.

Två av tre tillfrågade i en opinionsmätning, som CNN presenterade igår kväll, anser att de stigande priserna är ett stort problem eller till och med en kris. Det är en av orsakerna till att Bushregeringen på olika sätt försökt påverka medlemsländerna i Opec, inte minst oljeproducenten Saudiarabien, att inte minska produktionen som planerat med start imorgon. Men hittills har de amerikanska påtryckningarna inte hjälpt.

Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista