Afghanistan samlar pengar i Berlin

På onsdagen träffas 56 länder i Berlin för att samla pengar till återuppbyggnaden i Afghanistan. Målet för den afghanske presidenten Hamid Karzai är att landet ska stå på egna ben om tio år.

Efter drygt två år med internationell trupp på plats i Afghanistan är säkerhetsläget fortfarande instabilt och på landsbygden härskar lokala krigsherrar.

På onsdagen möts i Berlin delegationer från 56 länder för en ny givarkonferens. Målet är att säkra nya pengar till återuppbyggnaden i Afghanistan.

Målet att klara sig själv om tio år
Mer pengar, fler soldater och större internationellt stöd. Så ser den afghanske presidenten Hamid Karzais önskelista ut när han gästar Berlin.

Om tio år ska Afghanistan kunna stå på egna ben, säger han men många tvivlar. Den afghanska landsbygden är svårerövrad. Där härskar fortfarande lokala krigsherrar som med en omfattande narkotikahandel finansierar sina trupper och vapeninköp.

Extra miljard väntas från USA
Frågan är hur mycket pengar det blir till säkerhet och återuppbyggnad av Afghanistan när håven går runt bland delegaterna på hotell Intercontinental i Berlin.

USA med utrikesminister Colin Powell på plats i Berlin förväntas ge en miljard dollar utöver de utlovade 1,2 miljarderna. EU och Storbritannien kommer också att bidra med extra pengar men hur det sedan ser ut är osäkert.

– Vi vill säkra ett långsiktigt politiskt stöd, om det sedan uttrycker sig i en summa pengar är det utmärkt, säger Tysklands utrikesminister Joschka Fischer som är en av initiativtagarna till konferensen.

Tysklands ekonomi tillåter inga stora donationer
För Tyskland är Afghanistan en utrikespolitisk profilfråga, tysk trupp finns i Kundus och det tyska engagemanget har varit ett sätt att visa Washington att även Berlin tar sitt ansvar i kampen mot terrorism och politisk instabilitet.

Samtidigt finns från tysk sida en rädsla för att det internationella engagemanget mattas ifall det inte snart sker en positiv utveckling i Afghanistan.

Tyskland står som värd för konferensen men den egna ekonomiska situationen medger inga nya stora bidrag. Därför handlar mötet inte bara om att samla in pengar, utan också att binda upp det internationella samfundet i en långsiktig gemensam politisk målsättning.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".