Flyktingar besvikna över att hjälpen dröjer

Situationen i det översvämningsdrabbade Pakistan är fortsatt mycket svår. I norr börjar människor återvända hem, bara för att konstatera att inget finns kvar. I söder flyr människor när floden Indus svämmar över alla sina bräddar. Nya skyfall väntas, enligt vädertjänsten.

Än har inte den internationella hjälpen riktigt anlänt, så många lokala hjälporganisationer går nu ut och tigger pengar på gatorna i Islamabad.

Utanför marknaden Aabpara i centrala Islamabad har oppositionsparti Pakistan Muslim League satt upp ett donationskontor där Syed Zaheer Ahmed försöker få lokalbefolkningen att ge så mycket de kan.

– Vi samlar in pengar till de drabbade i Swatdalen och de hårt utsatta människorna runt staden Multan i Punjabregionen, säger Syed Zaheer Ahmed och pekar stolt mot donationsboxen på det uppställda bordet där man under dagen fått in runt 40 000 pakistanska rupiees, vilket motsvarar runt 3 500 kronor.

Några kvarter från marknaden vid en av Islamabads många polisspärrar har en annan grupp ställt sig med videokamera och megafon där de som ger pengar blir filmade och får ett högt och ljudligt tack.

På TV:s alla lokala kanaler finns uppmaningar om att ge pengar till sina drabbade landsmän. På TV-rutan står det klart och tydligt: ”Varje rupee betyder något”.

Och i moskéerna ägnas många tankar och böner till dem som inte bara mist sina hem utan också möjligheterna till att försörja sig en lång tid framöver. För så mycket av marken har förstörts att det kommer att dröja länge innan man kan skörda igen.

Pakistans vädertjänst har dessutom förutspått nya skyfall i början av veckan, vilket kommer att förvärra situationen ytterligare. Sent igår kväll lämnade, enligt TV-kanalen Express 24/7, tiotusentals människor sina hem i Jaffarabad i Balochistan då Indusflodens allt bredare flöde snabbt lade nya åkermarker under vatten.

Och reportrar rapporterar om dom flyendes besvikelse över den uteblivna hjälpen.

Syed Zaheer Ahmed vid donationsboxen utanför Aaapbaramarknaden i Islamabad han menar att orsaken till att det tog sån tid för både allmänhet och regering att förstå vidden av naturkatastrofen både var och är att den är så stor att det helt enkelt inte går att förstå.

Margita Boström, Islamabad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista